Μενού Κλείσιμο

Αρχύτας ο Ταραντίνος (430-365 π.Χ.)

Έζησε στο διάστημα (430-365 π.Χ.). Αναφέρεται σαν ο τελευταίος των Πυθαγορείων. Ήταν εξαιρετική προσωπικότητα του Τάραντα με ξεχωριστές πολιτικές και μαθηματικές ικανότητες, εκλέχτηκε 7 φορές βασιλιάς – στρατηγός και ουδέποτε νικήθηκε σε μάχη. Όταν ο Πλάτων έλεγε: «Ευτυχούν οι πόλεις που οι βασιλείς τους φιλοσοφούν ή που οι φιλόσοφοί τους βασιλεύουν» φαίνεται ότι είχε κατά νου τον Αρχύτα.

Θαυμάζεται ως Φιλόσοφος, Μαθηματικός, Αστρονόμος και Μηχανικός. Υπήρξε μαθητής του Φιλολάου και δάσκαλος του Πλάτωνα (388 π.Χ.) και αργότερα και του Ευδόξου (365 π.Χ.). Η προσφορά στα μαθηματικά της εποχής του ήταν σημαντικότατη.

Συγκεκριμένα:

  • Έλυσε πρώτος το Δήλιο πρόβλημα με μια πολύ ωραία θεωρητική κατασκευή που στηρίζεται στη μέθοδο του Ιπποκράτη του Χίου. Η λύση προέκυπτε από την τομή ενός ημικυλίνδρου ενός ημικώνου και μιας σπείρας (στερεό εκ περιστροφής κύκλου περί άξονα που δεν τον τέμνει).
    (*) Άμφοισμα λέγεται η επιφάνεια που προκύπτει όταν κύκλος περιστραφεί γύρω από μία εφαπτομένη του, η οποία ταυτίζεται με τον άξονα zz’.
  • Ανέπτυξε τις μεθόδους της Λογιστικής (μαθηματικής τέχνης), με την ανακάλυψη μιας ευφυέστατης μεθόδου υπολογισμού οποιωνδήποτε τετραγωνικών ριζών, στηριγμένης στην μουσική αναλογία ων Πυθαγορείων.
  • Εφάρμοσε πρώτος τα μαθηματικά στην επίλυση προβλημάτων της Μηχανικής (μαθηματικής τέχνης).
  • Eλυσε γεωμετρικά προβλήματα με τη βοήθεια κινητικής γεωμετρίας (οργάνων, των οποίων η κίνηση ενός στελέχους έδινε το ζητούμενο μήκος).
  • Είναι πιθανό η φερόμενη ως λύση του Πλάτωνος του Δηλίου προβλήματος να είναι δική του ιδέα.

Γενικά ο Αρχύτας θεωρείτο στην αρχαιότητα ως μεγάλος μετρητής (και υπολογιστής), με μεγάλη προσφορά στους υπολογισμούς διαφόρων μεγεθών.

Αναφέρονται δύο έργα του, το «Αρμονικός» και το «Διατριβαί», από τα οποία σώζονται λίγα αποσπάσματα.

Στον Αρχύτα και στα τρία βιβλία του Φιλολάου (που αγόρασε ο Πλάτων), οφείλεται η αρχαία γνώση των επιτευγμάτων και δογμάτων των Πυθαγορείων. Σε αυτούς μάλλον οφείλεται και ο «Πυθαγορισμός» του Πλάτωνα.

Ο Αρχύτας, ένας από τους πιό επιφανείς και πιο ευγενείς άνδρες της εποχής του, έκανε τον Τάραντα μητρόπολη του Πυθαγορισμού και είχε κύριο μέλημά του την μόρφωση τόσο των νέων, όσο και των σκλάβων της πόλης. Δίκαια θεωρείται από τις πιο μεγάλες μαθηματικές μορφές της Αρχαίας Ελλάδας.

 

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!